Teneryfa – wyspa wiecznej wiosny

Fot. pixabay.com

Bujna soczysta roślinność o intensywnych kolorach, niebiańskie plaże, szum oceanu i słoneczna pogoda przez 12 miesięcy. Na Teneryfie wakacyjne klimaty trwają przez cały rok.

Nic więc dziwnego, że te największą i najludniejszą wyspę Oceanu Atlantyckiego, co roku odwiedza kilka milionów turystów z całego świata. To tutaj można rozkoszować się ciepłym piaskiem i egzotycznymi krajobrazami.

Teneryfa oraz sąsiednia wyspa Gran Canaria jest często nazywana kontynentem w miniaturze, ze względu na kilka typów krajobrazu i kilka stref klimatycznych na nich występujących.

Należąca do Hiszpanii wyspa, dzieli się na dwie zróżnicowane krajobrazowo strefy, oddzielone od siebie górami. Południe Teneryfy to piaszczyste plaże, słońce i ciepły ocean. Północ wyspy to chłodniejszy klimat, bujna roślinność i uprawy bananów, których rocznie uprawia się tutaj 15 tysięcy ton.

Fot. pixabay.com

Nad wyspą góruje ośnieżony szczyt wulkanu El Teide. Góra o wysokości 3718 m n.p.m. i wysokości od dna morza około 7500 metrów jest najwyższym szczytem w Hiszpanii. Wyspę najlepiej zwiedza się samochodem, którego wynajem na tydzień kosztuje 100 euro. Warto pojechać nim nad majestatyczne klify Acantilados Los Gigantes o wysokości od 300 do 400 m, znajdujące się na południu wyspy. Bezpośrednio przy klifach znajduje się urokliwe miasteczko Los Gigantes ze starym portem i klimatycznymi kafejkami.

Fascynujący świat fauny i flory

Stolicą południowej Teneryfy jest Playas de las Americas – kurort z luksusowymi hotelami, promenadą wzdłuż oceanu i bogatym życiem nocnym. Głównym ośrodkiem turystycznym północnej części wyspy jest Puerto de la Cruz, z dużą ilością hoteli, knajp i barów. To portowe miasto zachwyca mnóstwem zieleni, Starym Miastem i nadmorską promenadą, z której doskonale widać wulkan El Teide. To miejscowość o niepowtarzalnym uroku. Można tutaj spotkać seniorów, którzy grają w karty, rybaków dyskutujących na murkach w porcie, czy miejscowych dzieci bawiących się na chodnikach.

Jedną z największych atrakcji miasta jest Loro Park, w którym można podziwiać m.in.: lwy morskie, iguany, orki, nutrie, goryle czy kolorowe papugi. To tutaj znajduje się największe delfinarium w Europie, ogród pachnących orchidei oraz olbrzymie pomieszczenie, w którym odtworzono fragment Arktyki, z lodowatą wodą i padającym śniegiem. W takim otoczeniu można podziwiać stada pingwinów.

Fot. pixabay.com

Teneryfa kusi swoim niepowtarzalnym urokiem na każdym kroku. Stolicą wyspy jest Santa Cruz. Jednym z najciekawszych miejsc, tego liczącego 206 tysięcy mieszkańców miasta jest Park Sanabria, w którym rośnie 200 gatunków roślin podzwrotnikowych m.in. pochodzące z Madagaskaru srebnoszare palmy, draceny, kaktusy czy palmy kokosowe. W parku można również spotkać wielobarwne, skrzeczące papugi, a wśród drzew ukryte są dzieła sztuki współczesnej.

Fot. Pixabay. com

Symbolem miasta jest wybudowany w 1950 roku Hotel Mencey. Wnętrza budynku zdobią malowidła ścienne przedstawiające pejzaże Teneryfy i kryształowe żyrandole. W hotelowym ogrodzie można spotkać wylegujące się na słońcu olbrzymie żółwie.

Wyspa kuszących smaków

Na północnym zachodzie wyspy znajduje się miasteczko Icod de los Vinos, którego największymi atrakcjami jest licząca 600 lat Smocza dracena (drago) oraz jeden z największych tuneli wulkanicznych świata, Cueva del Viento. W Jaskini Wiatru można podziwiać niezwykłe formacje skalne i zwierzęta, które z powodu przebywania w ciągłych ciemnościach, nie mają oczu i pigmentacji skóry.

Teneryfa kusi nie tylko ciepłym oceanem i pachnącymi kwiatami, ale wyspa jest również rajem dla miłośników dobrego jedzenia. Ulubionym przysmakiem mieszkańców są ryby. Podaje się ryby z patelni, gotowane albo usmażone z dużą ilością czosnku. Mięsa i ryby serwuje się z ziemniakami, podawanymi w łupinach, mundurkach albo z dodatkiem pikantnych sosów.

Fot. Pixabay.com

Popularnymi owocami morza, które podaje się na Teneryfie są smażone w tłuszczu kalmary, mątwy i ośmiornice. W górach głównym daniem jest mięso, najczęściej jest to koźlina albo królik podawany w zalewie octu i wina. Przysmakiem wyspy jest zupa z rukwi wodnej oraz Ropa vieja – gulasz z ciecierzycą, cebulą, pomidorami i smażonymi ziemniakami.

Będąc na Teneryfie, koniecznie trzeba spróbować lokalnych deserów. Wyjątkowych doznań dostarczy skosztowanie deseru gofio, zrobionego z różnej mieszanki mąk, bakalii i zagęszczanego śmietaną. Kolejnym kuszącym smakiem są ciasteczka bananowe z anyżem smażone na patelni. Warto spróbować lokalnych win i likieru bananowego Cobana o intensywnym słodkim aromacie.

Teneryfa to synonim udanych wakacji, niezapomnianych chwil, do których chce się wracać, kiedy za oknem szaro i smutno.

Adam Cis

Polecamy:

Sopot: miasto na weekend

Polska pod ziemią: największe podziemne atrakcje

Waldemar Błaszczyk: Byłem kiedyś zbuntowany

Madonna – Królowa muzyki pop. Historia jej drogi na szczyt

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.