Wakacje marzeń – Cypr

Fot: pixabay.com/ CCO Creative commons

Bogata historia, urokliwe plaże, lazurowe morze, piękne krajobrazy, urocze wioski, w których kultywuje się tradycje. Cypr to idealne miejsce na wakacje marzeń. To możliwość delektowania się sztuką i wspaniałą śródziemnomorską przyrodą.

Obowiązkowym punktem programu każdej wycieczki jest wizyta na południowym wybrzeżu Cypru, gdzie znajdują się skały Afrodyty – Petra tou Romiou. To tutaj ponoć wyłoniła się z morskiej piany Grecka bogini miłości, koło głównej drogi Pafos – Limassol. Na tej greckiej wyspie na każdym kroku, o słodkiej Afrodycie, opowiadają miejscowi przewodnicy. Jej imieniem nazywane są hotele, knajpy czy woda mineralna.

Stolicą wyspy jest Nikozja, zarazem największe miasto Cypru, podzielone na dwie części – turecką, czyli północną oraz grecką, czyli południową. Nikozja zachwyca bogactwem zabytków. W części tureckiej warto zwrócić uwagęna orientalny charakter miasta. Odkrywając piękne Stare Miasto natkniemy się na liczne zabytki oraz XVI wieczne, weneckie mury obronne otaczające całe miasto, łaźnie, stare zajazdy oraz gospody. W tureckich dzielnicach warto odwiedzić barwne, pachnące aromatycznymi przyprawami bazary na których można kupić orientalne herbaty, dywany czy ubrania.

Warto zwiedzić Meczet Arabahmeta, zbudowany w XIII wieku na ruinach starożytnej katedry. Zabytek jest najważniejszą świątynią północnej części wyspy. W Meczecie znajduje się kosmyk włosów Proroka. Nikozja przez setki lat była pod wpływem wielu narodów i imperiów. Każde z nich pozostawiło po sobie ślad w mieście. Największe znaczenie miało panowanie Wenecji. Najsłynniejszym zabytkiem, który pozostał po tamtym okresie jest Mur wenecki, wybudowany w XVI wieku z żółtego piaskowca, który ma długość 4,5 kilometra i posiada 11 bastionów. Warto zobaczyć Miejskie Muzeum Nikozji, w którym można zobaczyć, jak wyglądało kiedyś życie mieszkańców.

Fot: pixabay.com/ CCO Creative commons

Na południowo – zachodnim wybrzeżu Cypru znajduje się Pafos, czwarte pod względem wielkości miasto kraju. To tutaj znajdują się słynne mozaiki z Pafos, które zostały odkryte w 1965 roku przez polską misje archeologiczną. Starożytne mozaiki w domu Tezeusza i Ajona zachwycają kolorami. Mozaiki powstawały pomiędzy III a V wiekiem naszej ery jako ozdoby podłóg w willach zamożnych mieszkańców okolicy. Dziś uważane są za jedne z najpiękniejszych w krajach śródziemnomorskich.

Limassol to drugie co do wielkości miasto wyspy. W starożytności miasto pełniło rolę ważnego centrum kultu Afrodyty i Apolla. Obecnie znajduje się tutaj największy port południowego Cypru oraz wspaniałe plaże. Miasto kusi największym na wyspie parkiem wodnym, doskonałymi warunkami do uprawiania sportów wodnych i licznymi tawernami z pysznym jedzeniem.

Najpopularniejszy kurort na wyspie Ayia Napa znajduje się 50 km na północ od Larnaki. Główna atrakcją miasta jest najładniejsza plaża na Cyprze – Nissi Beach, z białym piaskiem i najczystszą morzem na Cyprze. Ayia Napa określane jest mianem cypryjskiej Ibizy. Wielbiciele nocnych imprez mają tu w czym wybierać. Pełno tutaj klubów, barów i knajp.

Cypr to także liczne kościoły i klasztory. Najsłynniejszy z nich znajduje się w Górach Troodos na szczycie góry o wysokości 1318 m n.p.m. Świątynia Kykkos jest najbardziej wystawnym klasztorem na wyspie. Klasztor powstał z fundacji Aleksego I Komnena pod koniec XI wieku. W jego wnętrzu znajduje jedna z trzech ikon przypisywanych św. Łukaszowi Ewangeliście. Posrebrzana ikona przechowywana jest w kapliczce ze skorupy żółwia oraz macicy perłowej i ustawiona naprzeciwko ikonostasu.

Cypryjczycy lubią celebrować wspólne posiłki i kochają dobre jedzenie. Dzień zaczyna się tutaj od „kawy po cypryjsku” zaparzanej w metalowym tygielku, zwanym briki. Słodzenie kawy następuje w trakcie parzenia poprzez dosypanie cukru do tygielka. Kawa podawana jest w filiżance wraz ze szklanką wody.

Jednym z najpopularniejszych produktów jest ser halloumi produkowany z mleka owczego. Ser dodawany jest do sałatek albo jako przekąskę. Popularnymi przekąskami na wyspie Afrodyty są m.in.: eliotti – placek chlebowy zwijany z oliwkami, houmos – purée z ciecierzycy, oliwy, pietruszki i czosnku, karaoli yahni – drobne ślimaki duszone w sosie pomidorowym.

Przykładowy główny posiłek podawany jest m.in. z usmażonych warzyw, pilawu z razowej mąki lub fasoli w sosie. Warto spróbować afelia – wieprzowiny zamarynowanej w czerwonym winie, z dodatkiem kolendry, kminku, papryki i cynamonu, a następnie pieczonej w glinianym piecu.

Na obiad podaje się również m.in.: peklowane mięso kozie, kleftiko – popularne danie Cypryjczyków. Główny jego składnik stanowi jagnięcina. Mięso pieczone jest we własnym sosie w tradycyjnym piecu nazywanym ofton. Najpopularniejszymi do niego dodatkami są ziemniaki, marchewka, cebula, fasola szparagowa i pomidory.

Cypryjczycy lubią także przygotowywać zupy. Ulubioną zupą jest avgolemono – przyrządzona na bazie jajek i soku z cytryny. Podawana jest w czasie przeziębienia i na kaca. Często przyrządza się trahana – zupę na bazie mleka i zboża. Popularnym daniem w Grecji jest musaka – zapiekanka przyrządzana z ziemniaków, bakłażanów, mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego i sera. Danie doprawiane jest sosem beszamelowym.

Będąc na wyspie, trzeba spróbować lokalnych trunków – likierów z jagód głogu, zivania (cypryjski spirytus gronowy) oraz cypryjskich win. Dużą popularnością cieszy się brandy, którą pije się z limonką i rozcieńcza się wodą.

Na deser warto spróbować baklavas – ciasta francuskiego przekładanego miodem i orzechami, galaretki z soku winogron podawanej z bakaliami, czy kolokotes – trójkątne pierożki nadziewane dynią z dodatkiem rozdrobnionej pszenicy.

Cypr to idealne miejsce na wspaniałe wakacje. Słońce przez cały rok, ciepłe morze, złociste plaże i bogactwo zabytków, sprawią, że pobyt na wyspie Afrodyty będzie niezapomnianym przeżyciem.

Maciej Łukomski

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o